U weet het (of niet), de ontheiliging van de Sint-Kathelijnekerk en de overdracht ervan aan de Stad Brussel is zeer nabij.
De aangevoerde argumenten (voor deze kerk als voor andere, reeds op de korrel genomen) zijn gekend : deze gebouwen zijn niet meer in gebruik, ze zijn nutteloos geworden en ze kosten te veel geld aan de openbare instanties.
Concreter : de Stad Brussel zou graag dit commercieel gezien strategisch gelegen gebouw omvormen tot ... fruit-en groentenhalle ... (PS : wat de omwonenden niet willen)
Gaan wij verstomd en passief blijven tegenover zo'n verdwazing ?
Gaan wij onze grootste kerk van het centrum in de steek laten,
dichtbij de metro,
in het hartje van een jonge en levendige, commerciële, professionele en toeristische wijk,
in het hartje van de kerstmarkt (Winterpret) die 2.500.000 bezoekers aanlokt !
Niet meer in gebruik, zegt u ? Die kerk ontvangt nochtans dagelijks een dynamische katholieke gemeenschap (ca 100 gelovigen) alsook een even vurige en zelfs beter voorziene Roemeense orthodoxe gemeenschap (ca 250 gelovigen 's zondags, 1500 op grote feesten),
in een harmonisch oecumeens samenleven. Ook zijn er nog de andere liturgische vieringen van elke gemeenschap (dopen, huwelijken, overlijdens, ...) Bovendien komen er honderden toeristen langs, en ook katholieke en orthodoxe gelovigen, en dit, gedurende de hele dag.
Nutteloos ? Wie zal de uitwerking op menselijk en sociaal plan kunnen inschatten van dergelijke 'onthaalperken', met rust, troost, pacificatie, meditatie, herstel, hartelijke bijeenkomsten, 'sociale samenhang' ..., steeds open, en voor alleman ? Zullen er zo meerdere ruimtes bestaan
met zo'n publieke en kosteloze dienst ?
Te duur ? Die kerken die op de monumentenlijsten staan herstellen opdat ze hun spirituele en culturele roeping zouden behouden zal veel minder kosten aan de collectiviteit dan ze te 'manipuleren' om ze om te vormen tot commerciële centra of andere (wat ontzettend grote verplichtingen oplegt inzake verbouwing en herstel).
Als burgers vragen we de Stad haar druk te beëindigen om dat religieuze erfgoed te bekomen
en als christenen vragen we onze bischoppen er de tijd voor te nemen de christenen van 'de basis' te raadplegen voor een diepgaand bedenktijd over de toekomst van onze kerken.
Broeders en zusters in Christus, laten we samen in de weer zijn om meer te 'leven' in onze kerken, om ze meer te laten leven (concerten, lezingen en expo's in een evangelische zin, theologische cafés, winkeltjes met kloosterartikelen, leeshoek, luisteronthaal,...)
Voor de news, raadpleeg onze blog : http://www.eglisesaintecatherinebruxelles.be