Article lu sur le site de Brigitte de Pauw ( www.brigittedepauw.be )
Herbestemming Sint-Katelijnekerk
Herbestemming Sint-Katelijnekerk
Duidelijkheid rond herbestemming Sint-Katelijnekerk nog niet voor morgen
Op een vraag van Brigitte De Pauw die gisterochtend in de commissie Ruimtelijke Ordening interpelleerde in verband met de herbestemming van de Sint-Katelijnekerk, toonde Minister-President Picqué van de Brusselse Hoofdstedelijke regering de bereidheid om te anticiperen op het fenomeen van leegstaande kerken en erkende deze problematiek.
Een studie heeft uitgewezen dat Brussel genoeg zou hebben aan 70 van de 110 kerken op Brussels gewestelijk grondgebied om te voldoen aan de parochiale vraag. Daarvan zijn er 51 beschermd. De speelruimte is dus beperkt, maar niet onbestaande. Meer specifiek voor de Sint-Katelijnekerk, waar Stad Brussel eigenaar van is, zouden de plannen voor een markthal voor groenten en fruit perfect aansluiten bij de visie van de stad. De kerkfabriek zelf is al jaren vragende partij voor een herbestemming.
“Brussel heeft nood aan een globale visie inzake het verbroken evenwicht tussen het aanbod en het gebruik van de parochiekerken.”, aldus De Pauw. Met een herbestemming kan men deze oude, soms niet goed onderhouden gebouwen op een toegankelijke manier terug openstellen voor het grote publiek. Laat ons kijken naar het voorbeeld van Vlaanderen waar de bevoegde minister de opdracht heeft gegeven om werk te maken van een algemeen beleid inzake de toekomst voor de Vlaamse parochiekerk.
“Het is goed te horen dat het gewest nu een denkoefening op poten zal zetten om een globale visie te ontwikkelen en zo alle facetten van de problematiek te onderzoeken.”, aldus De Pauw.
“Picqué kondigde ook een colloquium rond de herbestemming van kerkgebouwen aan voor einde 2012. Hopelijk wordt dan ook rekening gehouden met de denkoefening die in Vlaanderen doorgaat, zodat dubbel werk vermeden wordt.”
Op termijn 40 Brusselse kerken ‘te veel’