Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
16 mai 2013 4 16 /05 /mai /2013 22:47

Sint-Katelijnekerk toont nieuw gezicht

LV © brusselnieuws.be

Na een renovatie van twee en een half jaar is de voorgevel van Sint-Katelijnekerk in zijn oude glorie hersteld. Ook het urinoir tegen de kerkmuur is onder handen genomen. Het contrast met het niet-gerenoveerde deel is groot.

De stellingen zijn weggehaald, de voorgevel is in zijn oude glorie hersteld
De voorgevel voor de renovatie
De voorgevel is minutieus gerestaureerd
Ook het urinoir tegen de kerkmuur werd onder handen genomen
Het contrast tussen het gerenoveerde deel en de rest is nu extra groot

De minutieuze renovatie van de westgevel (die uitgeeft op het Sint-Katelijneplein) begon in oktober 2010. Aanvankelijk zou de werf naar schatting negen maanden duren maar uiteindelijk bleven de stellingen bijna twee en een half jaar staan. Maar begin dit jaar konden ze eindelijk helemaal weg en dus kan de Brusselaar nu het resultaat van de herstelling aanschouwen.

De zwaar aangetaste natuursteen is waar nodig vervangen en de gevel blinkt dan ook als nieuw. Het contrast met de nog te renoveren gevels is groot. De noord-, oost- en zuidzijde zien immers nog altijd groen van het mos of zwart van de vervuiling.

Niets daarvan op de voorgevel. De decoratieve elementen komen daar opnieuw tot hun recht. Ook het schilderwerk boven de hoofdingang, elementen in smeedijzer, enkele glas-in-loodramen en de buitendeuren werden aangepakt. Tot slot kreeg ook het bekende urinoir op de hoek van het Sint-Katelijneplein en de Vismarkt een flinke beurt.

De huidige renovatie werd uitgevoerd door Beliris, het federaal fonds voor Brussel. In 1997 renoveerde de Stad Brussel al delen van het dak en de torens. Het is de bedoeling om ook de andere gevels nog onder handen te nemen in de komende jaren.

De grotendeels neogotische Sint-Katelijnekerk werd gebouwd tussen 1854 en 1874 op de plaats van een gedempt havendok. Architect was de Brusselaar Joseph Poelaert, vooral bekend van het Justitiepaleis.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Les Amis de l'église Sainte Catherine à Bruxelles asbl
  • : Blog à l'initiative des "Amis de Sainte-Catherine" asbl, association de soutien et d'action pour la sauvegarde de l'Eglise Sainte-Catherine à Bruxelles Ville. L'association définit ses projets en dialogue avec les prêtres et communauté qui s'y rassemble.
  • Contact

Recherche