Dat de Sint-Katelijnekerk de volgende jaren een andere bestemming krijgt, is duidelijk. Wat die bestemming moet worden, blijkt een ander paar mouwen. De voorbije jaren passeerden al heel wat pistes de revue. Van een oerlelijke woontoren (idee van de kerkfabriek) over een groente- en fruitmarkt tot een museum voor religieuze kunst.

Geen enkele piste kon tot nu toe genoeg enthousiasme wekken bij de betrokkenen. De woontoren leek wel een grap die naar de jaren ’60 verwees, de markthal viel niet goed bij het bisdom en ook over het museum bestond geen consensus.

Om uit de impasse te raken, lanceert de Stad een ideeënoproep. Dat bevestigde schepen voor Erediensten Alain Courtois (MR) maandag in de gemeenteraad na een vraag van Bianca Debaets (CD&V). Het stadsbestuur heeft ook al een juryvoorzitter, in de persoon van Muntdirecteur Peter de Caluwe.

Onbetwiste autoriteit
“Er was geen consensus over een van de pistes”, legt een woordvoerder van Courtois uit aan brusselnieuws.be. “Bovendien gaat het om een gebouw dat zo belangrijk is, dat het wel een ideeënoproep waard is. We wilden ook dat de jury geleid werd door een onafhankelijke persoon met een onbetwiste autoriteit. Met Peter de Caluwe menen we die te hebben."

In de jury zullen verder vertegenwoordigers zitten van de Stad, van het bisdom en van Monumenten en Landschappen.

Wanneer er duidelijkheid zal zijn over de toekomst van de kerk in hartje Vijfhoek blijft koffiedik kijken.