Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
1 décembre 2013 7 01 /12 /décembre /2013 10:08

in Kerknet actua :  http://www.kerknet.be/actua/nieuws_detail.php?nieuwsID=118876

 

MGR. LEMMENS: ‘NIEUWE PASTORALE ZONES MOETEN NIEUWE IMPULS GEVEN AAN ONTMOETING MET CHRISTUS’
Mgr. Leon Lemmens

Mgr. Leon LemmensBron: Hans Medart/Kerknet

BRUSSEL (KerkNet) – Mgr. Leon Lemmens, hulpbisschop voor het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen, zette vandaag zaterdag tijdens het startfeest van het vicariaat voor de lancering van de pastorale zones en in aanwezigheid van meer dan duizend deelnemers enkele ijkpunten uiteen voor de toekomst van het vicariaat. Die krachtlijnen zijn gebundeld in zijn 64 pagina’s tellende boekje: ‘De kracht van het evangelie’, dat vandaag verschijnt bij uitgeverij Halewijn. 

Veranderende samenleving

Mgr. Lemmens schrijft dat met de komst van de nieuwe paus ook de tijd is aangebroken om de deur van onze nieuwe wintervertrekken open te gooien en om in de kracht van het evangelie naar de lenteweiden te trekken: “In deze lentetijd staan wij als christenen voor de uitdaging om van weide te veranderen, te midden van de nieuwe cultuur en samenleving.” Mgr. Lemmens erkent dat de Kerk en de samenleving als geheel in de loop van de geschiedenis meermaals met dergelijke culturele revoluties werden geconfronteerd, denken wij maar aan de snelle evoluties betreffende mobiliteit, media, politiek en het culturele en economische leven sinds het midden van vorige eeuw. Tegelijk was er de toenemende vereenzaming en de bevraging van de wijze waarop wij christen zijn. “Mensen worden niet langer als christen geboren, ze moeten het worden.” 

Pastorale zones

De oprichting van de pastorale zones sluit aan bij deze evoluties. Zij beogen een dubbele zorg: “Zorg blijven dragen voor de bestaande geloofsgemeenschappen en met moed en durf op zoek durven gaan naar weidegrond waarop de jongere generaties een leven in diepe verbondenheid met Jezus kunnen ontdekken en ontplooien.” Enerzijds verzekeren de zones dat geloofsgemeenschappen en christenen niet zonder pastorale zorg vallen, al zal die zorg soms anders worden ingevuld. Anderzijds willen zij een geografisch kader scheppen en energie samenbrengen opdat jongeren en volwassenen uit onze cultuur Jezus kunnen ontmoeten en aansluiting kunnen vinden bij een geloofsgemeenschap. 

Drie ijkpunten

Mgr. Lemmens ziet drie ijkpunten voor de uitbouw van de pastorale zones. Het eerste betreft de zondag, waarbij christenen minstens op één plaats kunnen samenkomen en het evangelie kunnen doorgeven. Het tweede ijkpunt is dat wij dichter bij de armen gaan leven en op verschillende manieren en plaatsen met hen familie vormen. Het derde ijkpunt is de versterking van onze inspanningen voor de overdracht van evangelie aan jongeren en kinderen. De wisselwerking tussen die drie ijkpunten moet bijdragen tot de uitbouw van vitale geloofsgemeenschappen van christenen, waarin gevierd wordt, waarin de diaconie vorm krijgt en van waaruit een impuls uitgaat voor de geloofsverkondiging. Dat moet ook een vernieuwde impuls geven aan onze ontmoeting met Jezus Christus. 

‘De kracht van het evangelie. IJkpunten voor pastorale zones’ van mgr. Leon Lemmens is uitgegeven bij Uitgeverij Halewijn, Antwerpen, 2013, 64 pagina’s.

(Kerknet)

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Les Amis de l'église Sainte Catherine à Bruxelles asbl
  • : Association de soutien et d'action pour la sauvegarde de l'Eglise Sainte-Catherine à Bruxelles-Ville. Blog à l'initiative des "Amis de Sainte-Catherine" asbl, association de chrétiens et citoyens, sensibilisés à l'avenir de l'église Sainte-Catherine en dialogue avec les prêtres et communauté qui s'y rassemblent.
  • Contact

Recherche